ჯანმრთელობისთვის სასარგებლო 10 პროდუქტი(janmrtelobistvis sasargeblo 10 produqti)

ამ სტატიაში იხილავთ იმ პროდუქტების ჩამონათვალს, რომელსაც კვების სპეციალისტები გვირჩევენ. რეკომენდირებულია ამ პროდუქტების ყოველდღიურად მიღება ჩვენივე ჯანმრთელობისთვის.

#1 - პარკოსანი მცენარეები

პარკოსანი მცენარეები, ის პროდუქტიოა, რომელსაც მთელი წლის განმავლობაში უნდა ვიღებდეთ. ლობიო და მწვანე ბარდა ცილების შესანიშნავი წყაროა, რომელიც B ვიტამინების ფართო სპექტრს წარმოადგენს, რაც ენერგიას უწყობს ხელს. ლობიოს ყოველდღიურად ჭამა რეკომენდირებულია, განსაკუთრებით ვინდოუსის გადაყენება გამოძახებით თუ სადილისთვის ლობიოს შეაგემებთ სალათის ფურცლებით, დაფქული ჩილით, დაჭრილი ავოკადოთი ჯანსაღ კერძს გააკეთებთ. ასევე, რეკომენდირებულია შავი ლობიოს კვერცხში ან ტოფუსში შერევა, სხვადასხვა გარნირებით, როგორიცაა, მაგ., პომიდორი, ისპანახი, ხახვი, და ბროკოლი.

#2 - ციტრუსი

დიეტოლოგების რჩევით ციტრუსის ყოველდღიურად მიღება ჯანმრთელობისთვის სასარგებლოა, რადგან ტკბილი და წვნიანი ციტრუსი, შეიცავს C ვიტამინს დიდი რაოდენობით და სასარგებლო ქოლესტეროლსაც. ციტრუსი არეგულირებს სისხლის წნევასაც. რეკომენდირებულია ყოველდღიურად დაახლოებით 2 ჭიქა ფორთოხლის ან გრეიფუტის წვენის მიღება, რადგან ციტრუსი აჯანსაღებს სისხლძარღვების უჯრედებს. ასევე, ზოგიერთი კვების სპეციალისტი გვირჩევს ყოველ დღე დავიოთ თბილი ან ოდნავ ცხელი ლიმონის წყალი.

ციტრუსის მიღება ენერგიას გვმატებს, ასევე ცნობილია, რომ იგი ხელს უწყობს წონის დაკლებას, საჭმლის მონელებას და ზოგადად იმუნიტეტს აძლიერებს. ვიტამინი C არის ძლიერი ანტიოქსიდანტი, რომელსაც ასევე შეუძლია ნაოჭების თავიდან აცილება. გარდა ამისა, შეგიძლიათ ლიმონიანი წყალი მიიღოთ, ან თუ პირდაპირ ვერ სვამთ, შეგიძლიათ გემრიელი კოქტეილი მოამზადოთ ლიმონისა და სხვა სასარგებლო პროდუქტების შეზავებით.

#3 - ნიორი

მიუხედავად იმისა, რომ ჩვენ ტრადიციულად ვიყენებთ ნიორს, როგორც არომატის გამაძლიერებელ გარნირად, ის ასევე ბუნების ერთ-ერთი საუკეთესო სამკურნალო საშუალებაა ჯანმრთელობისთვის. რეკომენდირებულია, ნიორის ყოველდღე მიღება, თუ მისი ცალკე შეჭმა გეძნელებათ ეს პრობლემა არ არის, რადგან შეგიძლიათ ნიორი მიიღოთ მწვანილებთან ერთად, ასევე სალათში გამოიყენოთ, სუპში, და ა.შ.

ნიორი მდიდარია C ვიტამინით, B6 ვიტამინით და მანგანუმით, რის შედეგადაც იგი აძლიერებს იმუნურ სისტემას და გამოიყენება გაციების პრევენციის მიზნითაც. ნიორი ამცირებს სისხლში ქოლესტერინს, რამაც შეიძლება შეამციროს გულის დაავადებების რისკიც. ნიორიში გოგირდის ნაერთების მაღალმა დოზა ამცირებს ორგანოს დაზიანების რისკს, ის ებრძვის სხვადასხვა სოკოვან ინფექციებს, რომლებსაც შეუძლიათ ნაწლავის ან ვაგინალური არხის დაინფიცირება, ამიტომ, მიიღეთ დღეში სულ მცირე ერთი კბილი ნიორი.

#4 - ფინიკი

ფინიკი მდიდარია ფლავონოიდებით, კაროტინოიდებითა და ფენოლური მჟავებით, რომელთა საფუძველზეც იგი საუკეთესო სასუალებად ითვლება ქრონიკული დაავადებების რისკის თავიდან ასაცილებლად, მაგალითად, როგორიცაა გულის დაავადება, კიბო, დიაბეტი და ალცჰეიმერი. ფინიკის ჭამა ცალკეც შესაძლებელია და ძირითად კერძში დამატებაც შეგიძლიათ, მაგალითად დაუმატეთ იგი მარცვლეულს, სალათებს ან გამოაცხვეთ ნამცხვრებში ფინიკის გამოყენებით.

#5 - ნიგოზი, თხილი

თხილი არის გულის ჯანმრთელობისთვის ერთ-ერთი კარგი საშუალება, რომელიც შეიცავს ომეგა -3 ცხიმების, ბოჭკოების, აგრეთვე რამდენიმე მინერალს, კალციუმს და მაგნიუმს, რომლებიც ხელს უწყობენ ძვლებისა და გულის ჯანმრთელობას.

ნიგოზიც დიდი რაოდენობით შეიცავს ომეგა 3-ს, რომლის მეშვეობითაც იგი ამცირებს ქოლესტერინის დონეს სისხლში, ებრძვის ცხიმიანი და მავნე საკვების (მაგ., სწრაფი კვების საჭმელები) და სხვა პროდუქტებისგან მიღებულ მავნე ცხიმებს, ამასთან, ნიგოზი კარგი საშუალებაა გულის ანთებითი დაავადებების პრევენციისთვის.

#6 - ტკბილი კარტოფილი

ტკბილი კარტოფილი, ტუბერკულოზური ფესვიანი მცენარეული ნივთიერებებით შეიცავს კალციუმს, კალიუმს, A და C ვიტამინებს. ტკბილი კარტოფილი ითვლება ბუნების ერთ-ერთი ყველაზე მდიდარ პროვიტამინების წყაროდ. პროვიტამინები ჩვენს ორგანიზმებს აწვდის ვიტამინ A- ს ჯანსაღი კანისთვის, თვალებისთვის, კარგი ჯანმრთელობისა და მხედველობისთვის, ის ასევე ხელს უწყობს იმუნურ სისტემა.

ტკბილი კარტოფილი შეგიძლიათ გამოიყენოთ სალათში, მაგალითად, შემწვარი ტკბილი კარტოფილის სალზა ავოკადოსთან, ქინძთან და ცაცხვთან ერთად. ასევე შეგიძლიათ შეწვათ ან/და მოამზადოთ მისგან ნამცხვარი.

#7 - ჩაი

ჩაი შეიცავს ანტიოქსიდანტებს, რომლებსაც შეუძლიათ ორგანიზმში თავისუფალი რადიკალების წინააღმდეგ ბრძოლა და დაავადებების, ნაოჭების, დემენციის და კიდევ დეპრესიის შემცირებაც. ჩაი ყენდება ჩაის მცენარის ფოთლებიდან და შეიძლება იყოს შავი, მწვანე, ან თეთრი. ასევე არსებობს მცენარეული ჩაი, რომელიც ფესვებისგან, ხილიდან და მცენარეებიდან მოდის და ერთგვარ კოფეინს წარმოადგენს.

მაგალითად, ჩვეულებრივი მცენარეული ჩაის ტიპებს შორის შედის ჯინჯერი და პიტნა, რომელიც მონელებაში დაგეხმარებათ. ჩაი არის შესანიშნავი საშუალება ჰიდრატირებისთვის, თანაც ეს უფრო არომატულია, ვიდრე წყალი და მისი მოხმარება მთელი წლის განმავლობაში შეიძლება, როგორც ცხელი, ისე ცივი.

#8 - შვრია

შვრია საქართველოში „გერკულესის“ ფაფის სახელით არის ცნობილი. ეს ბურღულეული სასარგებლოა გულის შეტევის რისკის შესამცირებლად; ასევე შვრია არეგულირებს სისხლში შაქრის შემცველობასაც. დიაბეტის მქონე ადამიანებიშთვის, შვრიის ფაფის მიღება განსაკუთრებით რეკომენდირებულია, რადგან იფი ამცირებს ქოლესტეროლის შემცველობას სისხლის უჯრედებში.

#9 - სოკო

გარდა A და B ვიტამინების, სელენის და ფოლიუმის მჟავის მარილისა, სოკოები ვეგანური დიეტების შესანიშნავი წყაროს წარმოადგენენ. შეარჩიეთ სოკო, რომელსაც მყარია, გლუვი ტექსტურით. გარე ზედაპირი მშრალი უნდა იყოს და კარგად გამოიყურებოდეს. გამოიყენეთ სოკო ისინი სუპებში და სალათებში.

#10 - ალუბალი

ალუბალი, იქნება ეს ტკბილი, მჟავე, წვნიანი თუ მშრალი, ნებისმიერ შემთხვევაში სასარგებლოა ჯანმრთელობისთვის. ალუბალი იცავს სისხლძარღვების კედლებს დაზიანებისგან და ამასთან აქვს შეიცავს ანტიოქსიდანტური თვისება.

მეტი ინფორმაცია